De renovatie

Algemeen
De boerderij is een beschermt dorpsaanzicht. Dit betekend dat er volgens de regels aan de voorgevel van de boerderij geen veranderingen mogen plaatsvinden

Voorbereiding
Voor een project als dit maak je plannen (en plannen zijn om bij te stellen..). Zo zouden we eerst een schuur bouwen om tijdelijk in te kunnen wonen. Gezien de boerderij goed bewoonbaar blijkt te zijn is dit plan van de baan en focussen we ons nu volledig op de renovatie van de boerderij. Als eerste zal de boerderij functioneel gemaakt worden met zo weinig mogelijk kosten. Dit omdat we er vanuit gaan binnenkort te kunnen starten met de renovatie. Het erf zal gebruiksklaar worden gemaakt om er eventuele bouwactiviteiten op te laten plaatsvinden. Het erf zal worden voorzien van een afscheiding met een heg en knotwilgen.

Bouwadviseur
Afgezien wij inmiddels aardig wat kennis opdoen betreft de constructie van een oude boerderij als deze, hebben we toch besloten een deskundige in de arm te nemen. Voordelen zijn onder andere:
Maken van tekeningen
Kennis van subsidies
Kennis van aanvraag vergunningen
enz

(aangepast dec 2014)
Het eerste ontwerp

Onze bouwadviseur (Eelco Ekker van ‘Ekker Bouw- en Monumentenadvies’) heeft de eerste tekeningen al klaar en zijn inmiddels ingediend voor goedkeuring bij de gemeente (juli 2014). In het ontwerp kan je zien dat de hooiberg wordt verplaats en er een karreschuur komt op de plek van de huidige hooiberg (maar dan meer tegen de erfgrens). De huidige schuur/werkplaats blijft zo lang mogelijk staan, maar wordt uiteindelijk ook gesloopt. (Update december 2014):
Op dit moment staat de hooiberg op een locatie volgens wens van de gemeente. Wij gaan hier voor in beroep. Deze locatie hindert de omgeving (Dorpsaanzicht). De gemeente heeft bepaald dat wij de gebouwen 8 mtr van het hoofdgebouw dienen te plaatsen. Iets wat nergens staat beschreven.

Beschrijving gebouwen:
De Boerderij


De voorgevel zal het zelfde blijven, maar de achtergevel en rechter zijgevel wordt geheel vernieuwd. De indeling zal worden gespiegeld en geheel op nieuw worden opgebouwd.

De karreschuur

(aangepast dec 2014)
De karreschuur wordt een ‘sobere’ veldschuur (anders dan op de afbeelding) geheel in stijl van het erf. Doelstelling is er twee auto’s te kunnen stallen. Een deel van deze schuur zal als (verwarmde) werkplaats dienen.

De Hooiberg

(aangepast dec 2014)
De hooiberg (droom..) zal als kantoor functioneren. De positie van de hooiberg is dusdanig dat over de dijk naar de ijssel en uiterwaarden  gekeken kan worden.

Planning (aangepast december 2014)
Aanpassingen erf en boerderij (2014*)
Aanleg Kerkepad (2014*)
Renovatie Boerderij (2015)
Sloop Hooiberg (2015*)
Bouw Karreschuur (2015)
Bouw Hooiberg (20??)
Sloop schuur/werkplaats (20??)
Afwerken erf (20??)
(* = reeds uitgevoerd)