Algemeen

Inleiding
Wij zijn per voorjaar 2014 eigenaar van een karakteristiek boerderijtje(18e/19e eeuw) met schuur en hooiberg aan de Burgemeester van Vleutenstraat 3 in Zalk. Het ligt in de bebouwde kom in het oude centrum en is door de ligging van de gebouwen en het erf behoorlijk beeldbepalend. Het betreft een hallenhuis met rieten zadeldak en wolfseinden. De nok is afgewerkt met riet, dubbele schoorsteen, metselwerk in kruisverband.

De renovatie en restauratie van boerderij, schuur en de inrichting van het erf willen zo aanpakken dat het bijdraagt aan het karakter van de dorpskern, met gebruik van elementen die op een agrarisch erf thuis horen. Dat betekent dat we o.a. naar mogelijkheden zoeken om iets meer beslotenheid rond de woning te maken zonder hoge heg, schutting of coniferen.

Ligging en gebied
Het is één van de oude erven die rond de vroegere brink van dit (van oorsprong) kernesdorp lagen. Het boerderijtje is qua hoofdvorm ook in het bestemmingsplan beschermd. Het erf, de aangrenzendeerven en de kadastrale grenzen zijn vrijwel zonder wijziging terug te voeren tot voor 1830. Boerderijwoning schuur en erf liggen op één van de meest beeldbepalende plekken in de dorpskern.

Tekeningen huidige situatie

Le Visvijver
De naam ‘Le Visvijver’ die we aan de boerderij (het project) hebben gegeven komt van een oud kadastraal document.
Vroeger heeft de boerderij deze naam gekregen, toen het nog bij de havezate Buckhorst behoorde.

Kadastrale kaart 1811-1832 (markering Le Visvijver)

Geschiedenis  eigenaren Le Visvijver
Vroege was het de gewoonte om als eigenaar je naam in de deel te schrijven. Twee namen staan nog steeds in de planken van de deel genoteerd.


Eigenaren Le Visvijver:
van 1832 tm 1924 Fam Jonkman
van 1924 tm 1955 Fam  Russenberg (foto’s)
van 1955 tm 2014 Fam Boeve
van 2014 tm heden Lynette van Rooijen en Bram Eerkes

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *