Het dorp Zalk en omgeving

Zalkv_logo
Zalk

Zalk is een Nederlands dorp op de zuidoever van de IJssel in de Overijsselse gemeente Kampen. Het ligt achter de winterdijk van de IJssel tegenover Wilsum.

Het belangrijkste monument is de Sint-Nicolaaskerk met romaanse toren. Verder is er onder meer de monumentale korenmolen De Valk. Zalk heeft een school, de Oranjeschool, die in 2012 haar 100-jarig jubileum vierde.

Voorheen lag ten zuiden van Zalk de spoorlijn Hattem – Kampen Zuid. Van 1913 tot en met 1933 had Zalk aan deze spoorlijn een eigen stopplaats, te weten stopplaats Zalk. Tegenwoordig ligt op dit tracé ongeveer de Rijksweg 50 en is ernaast de spoorlijn Lelystad – Zwolle gebouwd.

luchtfoto-zalk
Geschiedenis
Het dorp Zalk behoorde tot de Heerlijkheid en later de gemeente Zalk en Veecaten. Vanaf 1937 behoorde het tot de gemeente IJsselmuiden en sinds 2001 tot Kampen. Ten zuiden van de dorpskern, nabij waar nu  de Vinkensteeg loopt, bevond zich tot 1841 de havezate Buckhorst.
buckhorst

Activiteiten
In Zalk is altijd wat te doen. Zo is er in april Koningsdag met versierde huizen en een grote optocht van praalwagens. De kerk wordt met regelmaat opengesteld om een kijkje te komen nemen en de toren te beklimmen. Met regelmaat wordt er door de verenigingen iets georganiseerd, een concert op het kerkplein is hier een leuk voorbeeld van. In september is er een grote rommelmarkt met wel 150 kramen en diverse activiteiten.

Winkelen en uitgaan
Zalk kent geen winkels meer, hoewel.. twee maal per week is er de rijdende supermarkt, er is een markt, een viskraam en een kaasboertje op zaterdag. Uiteraard beschikt Zalk over een mooi restaurant en cafetaria de Oase waar heerlijke streek gerechten geserveerd worden. Een ideale stop voor de toerist, maar ook handig voor de inwoners. Aan de ijssel is een strandje waar veel zalkers en niet zalkers bijeen komen voor een heerlijke verkoeling bij zomerse dagen.

Overnachten
Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden. Dit varieert van een camping in het centrum van het dorp (allen toegankelijk voor fietsers en wandelaars) en een aantal B&B faciliteiten.

Fietsen en wandelen
Er starten diverse wandelroutes vanuit het centrum van Zalk. Deze variëren in diverse afstanden. Zalk heeft fiets-knoop-punt 76 en zijn er geweldige routes te plannen rondom de ijssel.